Как се извършва правилен монтаж на битов климатизатор (климатик)

f

 

Правилен монтаж на битов климатизатор (климатик)

Монтажът на битовите климатизатори (климатици) изисква добри професионални умения и стриктно спазване на етапите на монтажа, с които ще ви запознаем накратко сега.

Основни изисквания при монтаж на битов климатизатор (климатик)

 

Подготовка

Първото, което трябва да се извърши преди монтажа на климатизатора е оглед. Огледът е необходим, за да бъдат определени най-подходящите места за монтажа на климатичната система във вашия офис или дом. Най - често това се случва, непосредствено преди монтажа.

Ако при покупката на климатик има опция за безплатен оглед, не се колебайте, а поискайте техниците да дойдат в дома ви, за да определят местата, на които е най-подходящо да бъдат монтирани външното и вътрешното тяло.

Монтаж на вътрешно тяло

За монтаж на вътрешното тяло е препоръчително да се избере място, което осигурява свободно движение на въздушния поток, съобразено с позицията на външното тяло. Важно е също така въздухът, който излиза от вътрешното тялото да не попада директно върху вас.

Монтаж на външно тяло

При монтажа на външното тяло е добре да бъде избрано място, което няма да причинява дискомфорт на околните (шум и вибрации от работата на климатика или други). Да е удобно за монтаж и следващо сервизиране.

 

 

Свързване на двете тела на битовия климатизатор

Свързването на климатика представлява закрепването на двете тела на определеното им място и свързването им с медни тръби, които осигуряват движението на хладилния агент помежду им. Този тръбен път трябва да бъде минимум 2 метра, защото ако е по - къс фреона (хладилния агент) няма да има време да се успокои и ще се чува бълбукане/шум.

Всеки производител дава указания за конкретния модел климатик до колко метра тръбен път поддържа.  Като максималната дължина, която може да достигне, е от 15 до 50 м., в зависимост от модела и мощността. Също така трябва да се съобрази и максимално допустимата денивелация. Която винаги е по - малка от максимално допустимата дължина на тръбния път.

 (По - мощните модели 18 000-30 000 BTU /British Thermal Unit/ поддържат по - дълъг тръбен път).

1 BTU = 0,29307W или 12 000 BTU = 3,52 kW

 

Отвеждане на конденза

При работата си, климатикът отделя конденз, който ако не бъде отведен правилно, може да причини неудобства на съседите или на самите вас. Конденз отделя вътрешното тяло в режим охлаждане и външното в режим отопление. Вариантите за отвеждането на конденза са:

 - конденза се отвежда свободно от външното и вътрешното тяло. В този случай водата капе директно под външното тяло.

- когато горния вариант не е подходящ (отдолу минават пешеходци или има монтирано друго външно тяло), се поставя кондензна тава която улавя водата и с чрез PVC фитинги с размер Ф32 се отвежда на подходящо място (тръба за дъждовна вода, сифон или просто на подходящо място в градинката).

- в крайни редки случаи, може да се използва кондезна помпа.

Проверка на системата и пусков тест

След като всички елементи на климатизатора са свързани техниците проверяват и тестват климатичната система.

 

За цени прочетете повече ТУК.

 

 

 

Ай Ти Клима е сред лидерите в продажбата и монтажа на климатици в Пловдив и можем да ви предложим климатични системи от висок клас на много добри цени.
За да сме от полза на своите клиенти, сме подбрали страхотен екип от инженери, които са винаги на линия да помогнат в избора на битовия климатизатор.
При нас ще откриете не само голямо изобилие на климатици на промоция, но и професионално, коректно отношение към всеки наш клиент. За нас е много важно да можем да предложим на своите клиенти качество на услугите, продукти на изгодна цена и квалифицирана помощ във всеки един момент.
Разгледайте нашите продукти на промо цени и се свържете с нас! Ние ще ви отговорим незабавно на всеки ваш въпрос!

DMCA.com